Data warehouse; alles wat je moet weten voor jouw organisatie

Je herkent het vast wel: je bedrijf groeit en je gebruikt steeds meer applicaties, voor bijvoorbeeld de boekhouding, de voorraad en je CRM-systeem. In al deze systemen leg je je meest waardevolle data vast. Maar heb je ook echt inzicht in deze bedrijfsgegevens? De meeste applicaties hebben een functie om rapporten of overzichten te maken, maar alleen met de gegevens in die applicatie. Dat kan beter denken wij. Wat nou als je de klantcontacten wil koppelen aan verkopen en verkopen aan de betalingen? Heb je nog geen idee hoe dat moet? Geen probleem! We helpen je namelijk graag bij het ontdekken van wat een data warehouse voor je kan betekenen. 

Wat is een data warehouse eigenlijk? 

Om je data aan elkaar te kunnen koppelen, kan je een data warehouse gebruiken. ‘Maar wat is dit nu precies?’ horen we je al denken. Het klinkt lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Een data warehouse is een systeem dat data uit al je bedrijfsapplicaties kan combineren en om kan zetten tot managementinformatie. Je kan inzicht krijgen in ieder onderwerp van jouw organisatie. Dit betekent dat data georganiseerd is om inzicht te geven in onderwerpen zoals Verkopen, Financiën, Voorraad en nog veel meer. Alles is mogelijk. De data wordt samengevoegd, zodat jij bijvoorbeeld de klantgegevens uit een verkoopsysteem kan vergelijken met klantgegevens uit de boekhouding. De gegevens van jouw organisatie zijn met een datawarehouse ook geordend in de tijd. Hiermee kan je historische acties analyseren. 

Je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei wijzigingen aangebracht worden in jouw data. De data is namelijk bevroren. Een data warehouse kan zelfs historie vasthouden die in een operationeel systeem wordt weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan als een van jouw klanten verandert van woonplaats. Deze wijzigingen kunnen worden opgeslagen en naderhand worden achterhaald, zelfs als de bronapplicatie de historie niet bijhoudt. 

Waarom is dit handig voor jouw organisatie? 

Hopelijk is het nu duidelijk voor je wat een data warehouse kan doen. Maar waarom is dit nu handig voor jou en jouw organisatie? Het antwoord ligt voor je klaar: als je simpelweg je data uit één of meerdere systemen wil combineren en wil omzetten naar managementinformatie. Ook heb je een data warehouse nodig als je historie wil behouden waar dat in je operationele applicaties niet kan.  

Het kostenplaatje 

Niet geheel onbelangrijk is het kostenplaatje van een data warehouse. Wat kost dit nu eigenlijk? Is een data warehouse niet heel duur? Nee, dat hoeft niet. We denken hierin graag met je mee. Wij zetten slimme frameworks en automatisering in om de implementatietijd tot een minimum te beperken. Dat maakt dat je snel van start kan zonder de hoofdprijs te betalen. 

Ook werken we modulair. Je kan vaak al klein beginnen, tegen een geringe investering. Daarnaast zorgt de cloud voor lage instapkosten. In plaats van grote investeringen te doen in hardware en licenties, betaal je overzichtelijke maandbedragen. Zo weet je als organisatie waar je aan toe bent en wat je te wachten staat op het gebied van uitgaven. 

Potje sparren? 

Het is veel informatie, we weten het. Denk daarom eens rustig na over waar jij en de organisatie behoefte aan hebben. Of je gelijk helemaal verkocht bent om een data warehouse te gaan gebruiken óf dit juist nog meer vragen of onduidelijkheden heeft opgeroepen bij je. Kom gerust eens een potje (online) sparren over wat het beste voor jouw organisatie is. Je kan altijd een gratis call met ons inplannen. We nemen de tijd voor je.