Power BI versus Tableau
De ontwikkelingen in de wereld van BI en data-analytics zijn bijna niet bij te houden. Organisaties kunnen steeds meer data verkrijgen en hierdoor makkelijker en beter beslissingen nemen. De behoefte om meer inzicht in data te krijgen, neemt alleen maar toe. Hoe sta je er als organisatie voor? Waarop baseren we onze beslissingen? Verschillende BI-tools kunnen je hierbij helpen. Maar welke tool is geschikt voor jouw organisatie? In dit blog bespreken we de voordelen, nadelen en verschillen van de twee meest dominante partijen: Power BI en Tableau.
Magic Quadrant van Gartner
Ondanks dat we graag onze eigen kennis naar je overdragen, doen we dat dit keer met behulp van het Magic Quadrant van Gartner. Gartner is een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector. Het monitort en evalueert de voortgang van partijen als Power BI en Tableau op een groot aantal punten. Door middel van hun jaarlijkse publicatie kan jouw organisatie op zoek gaan naar het platform dat het beste bij haar doelen en prioriteiten past. Zoals hieronder in het Quadrant te zien is, neemt Microsoft Power BI de leiding. Tableau neemt de tweede positie in.
Microsoft Power BI
In ons eerste blog heb je kunnen lezen welke verschillende Power BI licenties er zijn. Met de desktopversie van Power BI kan je zelfs gratis starten. Om een stapje verder te gaan en bijvoorbeeld data te kunnen delen met collega’s, worden er wel kosten in rekening gebracht. De tools kunnen binnen iedere afdeling van jouw organisatie worden ingezet. Daarnaast kan de data gevisualiseerd en makkelijk gedeeld worden. Ook het koppelen van databronnen is mogelijk, waardoor er nieuwe inzichten tot stand kunnen komen.
Het maakt niet uit hoe groot jouw dataset is, want met de tool kan alle data worden omgezet in overzichtelijke analyses en dashboards. Waarom Microsoft Power BI de marktleider is, heeft een aantal redenen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de gebruikersvriendelijkheid en de integratie van de applicatie. Ook komen er iedere maand voor de Desktop- en cloudversie nieuwe functionaliteiten bij. Het heeft daarnaast dezelfde look-and-feel als andere Office-applicaties. De prijs is ook een goed argument om voor de marktleider te kiezen.
Echter heeft Power BI ook enkele nadelen vergeleken met de andere partijen. De dashboards en rapporten kunnen bijvoorbeeld kunnen alleen gedeeld worden met gebruikers die identieke e-mail domeinen hebben. De marktleider mengt daarnaast geen geïmporteerde gegevens die via live verbindingen toegankelijk zijn. Ook accepteert Power BI geen bestanden groter dan 1 GB.
Tableau
Net als Microsoft Power BI kent Tableau ook diverse versies, zoals Desktop, Server en Online. Voor het gebruik van Tableau hoef je geen expert te zijn. De tool biedt de mogelijkheid om je data eenvoudig op diverse manieren te visualiseren. Op het gebied van datavisualisatie is Tableau daarom een van de trendsetters en onderscheidt het zich op dit gebied van de concurrentie. Als gebruiker krijg je hulp en advies bij verschillende types visualisaties. Door de overname door SalesForce in 2020 en het bezig zijn met diverse ontwikkelingen blijft Tableau de concurrentiestrijd aangaan met Power BI.
Ook Tableau heeft enkele nadelen. Zo is deze BI-tool minder geschikt voor complexere datamodellen waarin meerdere systemen aan elkaar moeten worden gekoppeld. Daarnaast is er voor Tableau ook nog winst te behalen op het gebied van integratie met andere softwaresystemen zoals Microsoft. De prijs van de tool ligt in vergelijking met andere BI-tools ook een stuk hoger. Het begintarief is namelijk 35 euro per gebruiker per maand, in vergelijking met de duurste variant van Power BI die rond de 17 euro ligt.
Waar wij voor kiezen
Het is voor iedere organisatie en gebruiker helemaal aan zichzelf om te beslissen welke BI-tool nu het meest geschikt is. Wij van Analytics on Point kiezen voor Power BI, maar waarom? Volgens Gartner is Microsoft Power BI al jaren marktleider en gaan de ontwikkelingen razendsnel. Daarnaast onderscheidt het zich in onze ogen door de integratie met andere softwarepakketten, de lagere kosten en de toegankelijkheid. Om die redenen kiezen wij voor Microsoft Power BI.
Vragen, opmerkingen of benieuwd wat Microsoft Power BI voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vooral contact met ons op. We bespreken dan samen wat er mogelijk is.