De belangrijkste dingen die je moet weten over Power BI

Power BI is een veelvoorkomende term in de datawereld. Voor steeds meer organisaties wordt Power BI een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in de data van de organisatie. We kunnen goed begrijpen dat het ook juist vragen oproept. Wat is het precies, is het geschikt voor jouw organisatie en waar bestaat het eigenlijk uit?

Wat is Power BI?

Laten we eens beginnen bij de term ‘BI’. BI staat voor Business Intelligence en is een methode die je helpt om data te analyseren en om bruikbare informatie te laten zien om beslissingen te nemen. Power BI is eind 2013 ontstaan vanuit Microsoft om business intelligence toegankelijker te maken voor eindgebruikers. Microsoft begon toen met het integreren van diverse elementen van SQL Server en Excel in een nieuw product: Power BI.

Power BI is een Business Intelligence en Data Visualisatie tool die je als organisatie helpt om gegevens uit meerdere databronnen om te zetten in interactieve dashboards en BI-verslaglegging. Power BI heeft verschillende licenties die je kan aanschaffen. Met de desktopversie kan je zelfs al gratis van start gaan. Om een stapje verder te gaan en bijvoorbeeld data te kunnen delen met collega’s, worden er wel kosten in rekening gebracht. De tools kunnen binnen iedere afdeling van jouw organisatie worden ingezet. Daarnaast kan de data gevisualiseerd en makkelijk gedeeld worden. Ook het koppelen van databronnen is mogelijk, waardoor er nieuwe inzichten tot stand kunnen komen.  

Het maakt niet uit hoe groot jouw dataset is, want met de tool kan alle data worden omgezet in overzichtelijke analyses en dashboards. Waarom Microsoft Power BI de marktleider is, heeft een aantal redenen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de gebruikersvriendelijkheid en de integratie van de applicatie. Ook komen er iedere maand voor de Desktop- en cloudversie nieuwe functionaliteiten bij. Het heeft daarnaast dezelfde look-and-feel als andere Office-applicaties. De prijs is ook een goed argument om voor de marktleider te kiezen. 

Waarom Power BI?

Allereerst is Power BI zowel via desktop als via je mobiel te gebruiken. Erg toegankelijk dus. Ten tweede is Power BI een goede manier om gegevens te verzamelen, te verwerken en om te zetten in inzichten die goed te begrijpen zijn. Dit wordt vaak gevisualiseerd middels aantrekkelijk en eenvoudig te verwerken grafieken en diagrammen. Medewerkers van jouw organisatie kunnen zo eenvoudig verantwoorden en delen wat er in het bedrijf gebeurt. Daarnaast maakt Power BI de koppeling met verschillende gegevensbronnen. Deze gegevensbronnen kunnen Excel-sheets zijn, maar ook bijvoorbeeld databases. In de inleiding werd Excel al een keer benoemd. Mede op basis daarvan is Power BI gebouwd. Het leren omgaan met Power BI scheelt dan ook niet zoveel van die van Excel. Als je met Excel kan omgaan, dan kan je dat ook met Power BI. Het verschil zit hem in het feit dat Power BI krachtiger is dan Excel.

Waaruit bestaat Power BI?

Power BI bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal in verbinding met elkaar staan. Microsoft onderscheidt drie basisprincipes: Power BI Desktop, Power BI-service (een online SaaS, Software as a service) en de Mobiele Power BI-apps. Deze onderdelen van Power BI helpen je met het maken van bedrijfsinzichten, deze te delen en te gebruiken op je eigen manier. Naast deze elementen, zijn er nog twee andere onderdelen bij betrokken. De eerste is Power BI Report Builder. Deze helpt je om pixel-perfect rapporten (bijvoorbeeld voor PDF) te maken die je wil delen in de eerdergenoemde Power BI-service. Het laatste onderdeel is de Power BI Report Server. Hierin kan je Power BI-rapporten on-premises publiceren zodat je data niet in de cloud terecht komt.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat Power BI precies inhoudt. Ben je er helemaal van overtuigd dat dit is wat jouw organisatie nodig heeft óf twijfel je nog? Neem vooral contact met ons op. Dan plannen we een afspraak in en kijken we wat er mogelijk is voor de organisatie. We helpen je namelijk graag.