De belangrijkste trends van een modern dataplatform

Data is belangrijker dan ooit te voren. Steeds meer organisaties maken dan ook gebruik van een datagedreven manier van werken. Dit is namelijk nodig om meer succesvolle en innovatieve stappen te maken als organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het sneller en beter kunnen nemen van onderbouwde beslissingen en kunnen inspelen op bepaalde trends in de markt. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, heb je een modern dataplatform nodig. Maar welke trends spelen er tegenwoordig rondom een modern dataplatform?  

1. Meer gebruik van SaaS

SaaS staat voor Software as a Service en is een model waarbij softwaretoepassingen via internet worden aangeleverd. Bedrijven gebruiken de software maar bezitten deze niet. Ze betalen een maandelijks bedrag aan de softwareleverancier om toegang tot de software te krijgen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de services overal toegankelijk zijn en voorzien zijn van automatische updates. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je data. Daarnaast is het makkelijk en effectief om het aantal licenties en functionaliteiten af te stemmen op wat er op dat moment nodig is voor jouw organisatie. Aangezien de hoeveelheid databronnen groter wordt, kan dit zeker handig zijn.

2. Beweging naar meer frequente data

Het verzamelen van gegevens wordt steeds belangrijker voor bedrijven. De hoeveelheid wordt steeds groter, diverser en wordt met steeds meer snelheid verwerkt. Het wordt hierdoor belangrijker dat je op ieder moment toegang en inzicht hebt in je databronnen. Ook zodat je beter kan inspelen op actuele gebeurtenissen en trends. Je bent daarnaast beter op de hoogte van hoe je organisatie ervoor staat en wat er speelt. In de markt zie je dat steeds meer bedrijven behoefte hebben aan meer en snellere data analyses en hier actief naartoe bewegen.  

3. Organisaties zien steeds meer de meerwaarde in van data

De overtuiging van het belang van data groeit bij organisaties en medewerkers. Ze vertrouwen op de data en durven op basis hiervan belangrijke beslissingen te nemen. Het visualiseren van data en het doen van voorspellingen wordt ook steeds populairder. Het helpt om een duidelijke boodschap over te brengen, nieuwe doelen te stellen en betere beslissingen te nemen. Zorg dus voor een goede data cultuur binnen jouw organisatie en breng dit over op de werknemers.  

4. Werken onder governance

Dat data steeds belangrijker wordt en dat de behoefte groeit om dit goed op orde te hebben voor organisaties, is hopelijk nu duidelijk. Maar last but not least is het essentieel dat de data van jouw organisatie juist zijn en op de goede manier worden behandeld. Denk hierbij aan de manier van invoer, opslag, verwerking, het openen en het verwijderen van de data. Ook het managen van processen en het toeschrijven van heldere rollen en verantwoordelijkheden vallen hieronder. Dit wordt ook wel data governance genoemd, oftewel gegevens –en databeheer. Dit is onmisbaar als je de data van jouw organisatie op een goede en veilige manier wil verwerken. Niet alleen om intern aan je eisen en wensen tegemoet te komen, maar ook om bijvoorbeeld extern aan wetgeving (AVG) te voldoen.  

Wil je aan de slag met deze trends of heb je vragen hierover? Laat het ons vooral weten en we helpen je graag!