Hoe kan data engineering gebruik maken van ChatGPT?

Je hebt het de laatste tijd vast wel voorbij zien komen of je collega’s, vrienden of familie erover horen praten: ChatGPT, een van de meest geavanceerde chatbots van dit moment. Middels slimme algoritmes en een hoog niveau van natuurlijke taalverwerking helpt deze chatbot je met allerlei vragen en opdrachten. De door OpenAI gerealiseerde chatbot heeft veel toepassingsmogelijkheden, die ook erg waardevol kunnen zijn voor data engineering. 

Data engineering

Data engineering is het proces van verzamelen, opschonen, omzetten en opslaan van data. Dit is dan ook een essentiële fase in data-analyse en de verwerking daarvan. Het automatiseren van dit proces is een van de grootste uitdagingen bij data engineering. Zeker als de kwaliteit van de data niet wil verliezen. Hier kan ChatGPT bij helpen.  

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT staat voor generative pre-trained transformer en is een zogenoemd Large Language Model. Dat is een complex AI-taalmodel dat computers helpt om op menselijke taal te reageren. Het GPT-model is vooraf getraind op het verwerken van een grote hoeveelheid tekstgegevens en kan worden ingezet voor diverse taalverwerkingsopdrachten. Bijvoorbeeld taalvertaling, het samenvatten van een tekst en het beantwoorden van allerlei vragen. Hierdoor kan ChatGPT worden ingezet om chatbots en virtuele assistenten te bouwen die menselijke gesprekken kunnen voeren.  

Data engineering en ChatGPT

Naast het bouwen van een chatbot of virtuele assistent, kan ChatGPT ook erg waardevol zijn voor data engineering. De GPT-architecturen zijn namelijk al zo ver ontwikkeld dat de chatbot automatisch codestukken kan schrijven voor het opschonen en transformeren van data. Het voordeel hiervan is dat de data engineer van jouw organisatie zich meer kan richten op het oplossen van complexe problemen, want er is nu minder tijd nodig voor het schrijven van de code. Een bijkomend voordeel van het gebruik van ChatGPT bij data engineering is het verkleinen van fouten. De chatbot is namelijk in staat om de structuur van een grote hoeveelheid data snel te begrijpen. 

Daarnaast hoeft de data engineer zich niet meer uren lang zich bezig te houden met het schrijven van query’s. Als jij als data engineer namelijk een beschrijving geeft van de gewenste data, genereert de chatbot de SQL-query die vervolgens de data ophaalt. Naast de voordelen voor de data engineer biedt deze manier ook voordelen voor zijn of haar collega’s. ChatGPT kan namelijk ook worden ingezet voor de documentatie van de data projecten. Door een beschrijving te geven aan de chatbot,  deze dit omzetten in een duidelijke en gedetailleerde documentatie. Hierdoor is het project makkelijk te begrijpen voor andere collega’s. 

We kunnen dus wel concluderen dat ChatGPT een handig en effectief hulpmiddel is voor data engineering. Het belangrijkste is vooral dat het tijd bespaart voor de data engineer en dat de kansen op fouten verkleind kunnen worden. Wil je meer weten over dit onderwerp of de verwerking van data? Neem vooral contact op, want we helpen je graag!