Hoe Artificial Intelligence Business Intelligence gaat veranderen

De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de zakelijke wereld. Een van de belangrijkste gebieden waar AI een aanzienlijke impact kan hebben, is business intelligence (BI). In dit blog leer je hoe AI BI gaat veranderen en welke voordelen dit kan opleveren voor bedrijven. 

Wat is business intelligence

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat we bedoelen met business intelligence. Business intelligence gaat om het verzamelen en analyseren van data om betere beslissingen te nemen in het bedrijfsleven. Door data te verzamelen en te analyseren, kunnen bedrijven patronen en trends ontdekken en deze gebruiken om hun bedrijfsvoering te verbeteren. Ook handig voor jouw bedrijf dus. 

AI helpt BI een handje

Traditioneel wordt BI uitgevoerd door analysesoftware dat gebruik maakt van eenvoudige regels en query’s om gegevens te verwerken en te analyseren. Dit proces is echter niet altijd efficiënt en kan beperkingen hebben, omdat het moeilijk is om alle variabelen in overweging te nemen. AI kan BI veranderen door het vermogen te bieden om op een meer geavanceerde manier gegevens te analyseren. AI-systemen kunnen namelijk enorme hoeveelheden data verwerken en analyseren, waardoor bedrijven sneller en nauwkeuriger inzicht krijgen in hun bedrijfsprestaties. AI kan ook helpen bij het ontdekken van patronen die anders misschien niet zichtbaar zijn geweest. Dit is met name nuttig bij het identificeren van afwijkingen of onverklaarbaar fenomeen die anders over het hoofd zouden zijn gezien.  

Voordelen AI in BI

  1. Snellere en nauwkeurigere inzichten: AI-systemen kunnen enorme hoeveelheden data verwerken en analyseren, waardoor jouw bedrijf sneller en nauwkeuriger inzicht krijgt in haar bedrijfsprestaties; 
  2. Betere beslissingen: Door de inzichten die AI biedt, kun jij betere beslissingen nemen over de toekomst van jouw bedrijf; 
  3. Efficiëntie: Het gebruik van AI-systemen kan de efficiëntie van de BI-processen verbeteren, waardoor het bedrijf tijd en middelen kan besparen; 
  4. Kostenbesparingen: Door de efficiëntieverbeteringen en de nauwkeurigere inzichten kan het gebruik van AI-systemen leiden tot kostenbesparingen voor jouw bedrijf. 

Conclusie

We kunnen dus wel concluderen dat AI potentie heeft om business intelligence drastisch te veranderen door bedrijven snellere, nauwkeurigere en meer geavanceerde analyses te bieden. Bedrijven die gebruikmaken van AI-systemen voor BI zullen in staat zijn om betere beslissingen te nemen, efficiënter te werken en kosten te besparen. Daarom is het essentieel om je als bedrijf zijnde bewust te zijn van de voordelen die AI kan bieden en te investeren in deze technologie. 

Heb je vragen over Business Intelligence of wil jij hier meer mee gaan doen voor jouw organisatie? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag!